Iwan Giertz hälsar

”En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens fläkt de fagra örtesängar, och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden.”

Det är få psalmer som vi sjunger, så här års, med sådan känsla av glädje och tacksamhet (Sv Ps 201). Men vad är det vi sjunger om? Är sommarens förväntningar bara en känslostorm i vårt inre eller går de djupare? Finns det en verkligare grund för vår känsla av förväntan och glädje?

Allt vi ser med våra ögon bär bud om Någons närvaro och givmildhet. Vi själva, våra barn, våra barnbarn och särskilt när vi ser på varandra, och så förstås all naturens ljuvlighet, är vittnesbörd om Skaparens enastående makt.

”Fråga djuren de kan lära dig
Himlens fåglar kan ge dig svar
Fråga markens kryp, de kan lära dig
Havets fiskar kan upplysa dig
Finns det någon av dem som inte vet att detta är Herrens verk?”

Vi har så lätt att se Guds gåvor utan att egentligen se Gud i dem. Men Jesus vill föra oss vidare – så att vi verkligen ser vem som finns bakom gåvorna. Han säger att vi ofta gör oss så mycket bekymmer att vi inte ser Guds omsorg i hela skapelsen och vi glömmer att omsorgen gäller oss också.

”Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som idag finns till och i morgon stoppas i ugnen, ska han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?” Jesus talar med sina lärjungar – och med oss – om att de ska ha tillit till Gud. Men hur ska man få den tilliten? Hur ska den växa stark i hjärtat så att jag inte behöver göra mig bekymmer för allt? Jesus säger: Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så ska allt det andra tillfalla er.

Vi söker ofta allt det andra först – allt som har med det materiella i livet att göra – och så skapar vi en massa bekymmer åt oss själva. Och sedan har vi kanske inte så mycket tid kvar för att söka oss till det väsentliga. Och så tappar vi bort tilliten och förtröstan. Men nu säger Jesus: ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så ska allt det andra tillfalla er.” Då ska allt det andra falla på plats. Att söka Guds rike först är att ta Jesus på allvar i stort och smått – hans ord, hans nåd, hans vilja med oss. ”Om någon vill göra hans vilja som har sänt mig ska han förstå om denna lära är från Gud eller om jag talar av mig själv”, säger han. Det går alltså att pröva det Jesus säger. När vi gör det börjar allt falla på plats och vår tillit och förtröstan till Gud och hans nåd och godhet växer.

Vill du veta mer om hur du kan söka Guds rike och lära känna Jesus, hans nåd, hans godhet, hans vilja, är du välkommen till S:ta Clara kyrka. Vi håller öppet och firar gudstjänst och ber hela sommaren.

Gud välsigne dig och din sommar,

Iwan Giertz, Direktor i S:ta Clara kyrka